Παρουσίαση βιβλίου: Μεγαλειότατε, βρήκαμε τη γη του Μπραζίλ Posted in: ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

«Μέχρι στιγμής δεν μάθαμε αν έχει χρυσό ή ασημί και δεν είδαμε κανένα αντικείμενο από μέταλλο ή σίδερο… Υπάρχουν επίσης πολλά και άφθονα νερά. Και αυτός ο τόπος είναι τόσο καλοσυνάτος που αν θέλουμε μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε, όλα μπορούν να ευδοκιμήσουν χάρη στα νερά που διαθέτει. Αλλά ο καλύτερος καρπός που θα μπορούσαμε να πάρουμε νομίζω πως θα ήταν η σωτηρία αυτών των ανθρώπων…»

Μεγαλειότατε, βρήκαμε τη γη του Μπραζίλ

Η πρώτη συνάντηση των Ευρωπαίων με τους αυτόχθονες της Αμερικής, ο Παλαιός και ο Νέος Κόσμος, η γέννηση της χώρας που ονομάστηκε Βραζιλία, η θαλασσοκράτειρα Πορτογαλία, η εποχή των εξερευνήσεων, η ανθρώπινη περιέργεια, η χαρτογράφηση του κόσμου μας… Όλα αυτά περιέχονται στην επιστολή που απέστειλε ο, εμβριθής παρατηρητής, Πέρο Βας ντε Καμίνια, γραμματέας στης δεύτερης πορτογαλικής αρμάδας που απέπλευσε από τη Λισαβόνα με προορισμό την Ινδία. Η επιστολή έχει αποδέκτη τον βασιλιά Μανουέλ Α’ της Πορτογαλίας και αφηγείται γλαφυρά ό,τι είδε στην καινούργια άγνωστη γη, περιγράφει με ακρίβεια τον νέο κόσμο και φτιάχνει ένα ζωντανό πορτρέτο των ιθαγενών.


Σας προσκαλούμε…
στις 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών να μιλήσουμε για την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου, με τη Μαρία Παπαδήμα, μεταφράστρια του βιβλίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, και την Κατερίνα Στενού, τ. Διευθύντρια στη Διεύθυνση «Πολιτιστικής πολιτικής και Διαπολιτισμικού διαλόγου» στην UNESCO.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βραζιλίας και της Πρεσβείας της Πορτογαλίας.